Selasa, 26 Oktober 2021

Masak Ketupat Sotong Guna Noxxa

Menu istimewa orang Pantai Timur ini memang telah menjadi kegemaran masyarakat. IKLAN KETUPAT SOTONG Bahan-bahan 12 cawan beras pulut rendam sejam tambah garam dan santan sedikit 400 gram sotong dapat la dalam 9 ekor sotong kecik.


Resepi Noxxa Cooker Pressure Cooker Cooking

Lama dah tak makan ketupat sotong Untuk mendapatkan kuah sambal yang sedap pastikan cili kisar dimasak lama sehingga Resepi gulai udang resepi kari udang resepi sambal udang petai resepi udang goreng butter resepi udang masak lemak resepi udang masak merah Tolong share banyak2 Like FB kami ye Kali ni nak masak dalam periuk Noxxa.

Masak ketupat sotong guna noxxa. Letak air sehingga ketupat tenggelam semuanya. Saya masak ketupat segera guna periuk Noxxa hari ini. Saya cuma masukkan 6 bungkus ketupat besar je.

Kang balut jadi ketupat betina la jantan la pondan la. Dengan cara ni tak payah buang masa nak buang dengan tangan lambat. Apaa ketupat palas pun leh buat dalam noxxa.

Bila dah banyak kali buat nak sharelah macam mana wani rebus ketupat nasi dan masak rendang ayam dengan noxxa ni. Lepas tu memang cuci simpan elok-elok. Masak ketupat palas guna PressureCooker NOXXA hanya 30 minit je.

Kali ni nak masak dalam periuk Noxxa. Aku tahu balun makan. Tak perlu risau nak tambah air dalam periuk bila anda tinggalkan dapur dengan fungsi high pressure anda boleh serahkan 100 kepada periuk.

Tambahkan 2 sudu besar cuka epal gaul hingga rata kemudian ketepikan. Tak tahu nak describe macam mana rasa ketupat sotong. Untuk membuang lebihan beras pulut yang melekat pada sotong setelah siap dicucuk alirkan air bermula dari ekor hingga ke kepala sotong.

Ketupat nasi ni ada paket besar dan kecik kan. Berguna sekali periuk Noxxa ni. Balik kampung mama yang buat.

Aku nak buat ketupat ni idak ler. Tapi Sis hanya memang guna dia untuk melembutkan daging atau ayam kampungtua aja. Compare kalau kita rebus dalam periuk biasa tu ambil masa yang agak lama.

Korang guna mode stir fry tau 3. Masak ketupat atau nasi impit dengan dapur biasanya ambil masa sehingga 45-60 minit untuk dapatkan nasi yang padat. Memang senang je cara nak rebus dalam periuk noxxa ni.

Sebelum tu wani google macam mana nak masak ketupat pulut ni guna noxxa yang penting nya nak rebus balik terjumpa tapi baca ketupat direbus dalam 10 minit high pressure. Serious best bau Ketupat palas Nona perisa Durian MusangKing. Hahhaha yang pasti tak kesah la rupa macam mana yang pasti bleh masuk perut sudah.

Bergantung kepada gula melaka yang digunakan. Tapi sejak beli dan ada periuk Noxxa ni kerja merebus dan lembutkan daging atau apa aje masakan jadi cepat dan mudah. Tapi sedapnya rasa lemak manis tu memang terkenang-kenang.

Ketupat besar saya tekan high pressure selama 35 minit. 1kg sotong 1 pot beras pulut 3 keping gul. Oklah nak meneruskan entri tertangguh dalam draft.

Saya masukkan 10 bungkus sahaja. Kebetulan adik wani balik bercuti raya nak bawa lah ketupat pulut versi kelantan ni kat Johor keesokan hari ketupat Johor tak sama dengan ketupat Kelantan hiii. Malas nak tunggu lama2.

Dalam noxxa leh sumbat 2 ekor tau. Resepi ketupat sotong noxxa resepi ayam noxxa resepi sotong masak kicap resepi sotong bakar resepi sotong paprik resepi sotong sumbat telur resepi sotong goreng tepung resepi sotong goreng kunyit resepi sotong sumbat resepi sotong kangkung resepi sotong celup tepung resepi sotong. Pehtu korang HP dalam 10 minit.

Jadi rajin la sebab guna periuk noxxa kan jimat masa. Masak sehingga pecah minyak setelah itu masukkan gula santan. Korang mandikan ayam tu dengan kuah percik tu.

1 peket mini ketupat 30 biji Air dan garam. Memangla sekarang ni orang cakap x yah susah susah nak buat ketupatbeli jer ketupat segera tutapi kan aku cakap ngan korangx sama weh rasanyakalau guna daun kelapa ada satu rasa dan bau yang wangix caya. Masukkan sekor ayam tu.

HP 25 min off dan bebas tekanan. Tujuan menambahkan cuka epal adalah untuk mengelakkan sotong dari meletup ketika digoreng. Ya lah takut di luar sana masih teragak - agak nak masak berapa minit kan.

Ketupat kecil pun sama jugak tekan high pressure 35 minit. Jika ada bahagian nasi himpit yang belum kembang tenggelamkn kebawah dengan balikkan yang bawah ke atas. Bersihkan buang kulit hitam bahagian luar potong bulat cuci dan toskan.

Hehehe alaa atas api pun boleh. Dalam 25 minit macam tu dah siap untuk dimakan. Kalau boleh guna nisan yang hitam pekat tu nak bagi sotong jadi agak gelap.

Tapi dengan periuk noxxa memang masak tanpa ragu-ragu. Kekadang tu confuse dah masak ke belum. Letak garam secukup rasa.

Tapi aku nak mempercepatkan masak. Tak perlu susah-susah lap sotong guna. Dengan pressure cooker noxxa anda boleh jimat antara 10-25 minit berbanding cara biasa.

Bila kite mengisi beras dalam sarung ketupat nipastikan beras dah pun dicuci dan di toskan airnya. Lama dah tak makan ketupat sotong. Ada orang siap masak terus dalam periuk Noxxa ni dan juga ada yang masak nasi dalam periuk Noxxa ni.

Photoshoot terus dalam periuk ya. Masukkan ketupat mini dlm periuk noxxa.


Pin Di Noxxa


0 komentar: