Bersih Sotong Letak
Dah masak boleh angkat masukkan ke dalam mangkuk besar mudah untuk gaul nanti. Letakkan akar ketumbar sedikit bawang putih letak atas sotong.
Baki percik siram atas sotong masa hidang dalam pinggan nanti.
Bersih sotong letak. Kemudian campur semua bahan lain kecuali serai. Potong sotong macam dalam gambar. Gaul sebati lepas tu simpan dalam peti ais.
Abu chang ni tak boleh letak banyak sebab bau dia nanti boleh buat sotong jadi pahit. 4Kukus buka api paling kuat dah masak buang air sotong. Masukkan kiub pati ayam gula dan lepas tu tutup api dapur.
U all jika nak makan sotong. 1Mula mula cuci sotong bersih-bersih. 3 Buat Sos Akhir sekali panaskan 1 cawan air.
2Potong sotong seperti dalam gambar tapi jangan sampai putus. Sediakan bekas bersih Tabur gula 1 sudu besar 3 sudu besar air limau 2 12 sudu sos ikan satu ulas bawang putih dan cabai melaka potong kacau hingga hancur. Letak santan pekat dan garam secukupnya ke dalam pulut susu.
Dekat sesetengah kawasan abu chang ni dipanggil juga sebagai tawas atau kapur sotong. Tu le rupanya sotong bakar yang telah masak. Abu chang paling cepat setakat ni nak lembutkan sotong kering sebab guna 3-4 jam je.
Kukus sotong dengan api kuat. Basuh bersih bersih bagi hilang bau hanyir dan barulah kukus sotong dalam 7 minit. Suami siap lukis lagi nak bagi isteri faham Ikuti langkah demi langkah dalam menyiang sotong.
Saya nak share lagi satu resepi masak lemak sotong cara irang Padang Indonesia. Cuci bersih sotong dan kelar permukaan atas sahaja. Korang tunggu sehingga suam dulu dan masukkan cili bawang putih asam limau dan.
Saya letak dalam 3 senduk air rebusan sotong sahaja. Cuci bersih sotong dengan menggunakan air bersih yang mengalir. Letak sotong dan serai.
Masukkan beras pulut yang telah direndam tadi ke dalam perut sotong. Rasa sedikit untuk pastikan cukup masinnya. Siang sotong dan buang kulit dan mata.
Siang sotong nya sampai bersih kemudian panaskan api didihkan air. Bahan Untuk Sos -. Kasi air kat sotong kering sikit.
Letakkan sedikit hirisan daun ketumbar. Rendam sotong kering dalam air yang dicampur soda bikarbonat 1-2 sudu kecil bergantung pada kuantiti air selama 2-3 jam atau sehingga sotong kembang. Terpulanglah mahu siat kulitnya atau tidak.
Basuh bersih sotong. Yang tu umi yang buat. Sambil-sambil tu bersih-bersihkan sayuran.
Bila dan cukup 2jam bolehlah sumbat pulut ke dalam sotong. Ia bertujuan untuk mengelakkan beras pulut terkeluar atau sotong pecah. Masak lemak sotong biasanya tak letak kentang dan tomato tapi cara orang Padang mereka masukkan semua macam kita masak kari ayam.
Keluar banyak air warna hitam nya. Lepas dah sumbat pulut dalam perut sotong tak payah penuh sangat tau sebab nanti pulut akan mengembang pastu. Kelar kelar kan je jangan potong.
Bersih kan sotong tu. Sementara tu sediakan sotong - basuh bersih buang tulang keras dakwat sotong dan gigi. CARA SIMPAN SOTONG DAN UDANG.
Apabila dah selesai boleh susun dalam boxbekas kedap udara. Letak rata boleh la kukus selama 10 ke 15 minit. Kemudian letak kepala sotong dan cucuk dengan lidi atau buluh pencungkil.
Nak letak sotong ni dalam bubur esok ni. Resepi Sotong Masak Lemak Padang. Mama Sal campur merah dan hijau kasi kaler meriah dan terr extra pedas tapi sedap pulak tu.
Selepas itu masukkan bahan tumbuk tadi. Air dah mendidih masukkan sotong kacau sekejap lebih kurang 4 minit jangan lama-lama nanti terlalu keras tak sedap. Bahan-bahan Sotong ikut suka berapa kilo nak makan dicuci bersih potong bulat toskan Telur bergantung pada kuantiti kilo sotong korang.
Perasakan masam manis masin. Rendam sotong dengan abu chang. Kepala sotong je tak cuci lagi.
Sudah masak buang air sotong. Please buang ya kulit sotong. Rabia cuci sekejap sotong ni tadi lepas buang kulit sotong tu.
Pastikan abu chang tu larut dalam air. Bila sotong dah masak boleh ambik sedikit percik tadi siram atas sotong. 3Susun sotong dalam bekas untuk kukus letak lengkuas serai potong akar ketumbar sedikit bawang putih.
Umi nak buat bubur sotong. Memula cuba laa sebiji dua dulu Tepung Tempura Pak Long warna biru Kalau rasa sotong tuu banyak sila beli paket besar yaa Minyak untuk menggoreng. Dan letak bersebelahan kepalanya sebab nanti nak pasang balik kepalanya hahaha.
Susun sotong dalam bekas untuk kukus letak lengkuas serai potong. Sos dah siap tuang atas sotong yang kita kukus tadi angkat dan tabur daun ketumbar daun pudina hias dengan hirisan sedikit limau letak atas sotong. Balik kan sampai percik agak garing.
Letak gula dalam 1 sudu. Kalau nak dapat A korang letak hirisan tomato ke timun ke hias dengan daun saderi ke letak patung doremon pun ok gak. Mula-mula cuci bersih sotong dan potong nipis.
Gaulkan sotong dengan garam dan serbuk kunyit. Selepas 10 minit toskan sayur dalam 5 minit. Kukus ni jangan letak air dan kukus sehingga masak angkat dan letak tepi.
Markah hidangan C sebab kurang interaktif. Toskan seketika sotong tersebut. 1 kg sotong dicuci bersih dan potong 3 biji bawang besar dibelah 4 2 biji tomato dibelah 4 2 batang serai dititik.
Masak kan sekejap je sotong. Nampak bersih je kan. InshaAllah sentiasa fresh dan bila nak masak basuh terlebih dahulu.
Isi separuh badan sotong sahaja. Sotong yang sudah masak.
Cara Siang Sotong Kembang Agar Hasilnya Lembut Tak Berbau Barulah Sambal Lagi Kick Div Sedapnya Masakan Berasaskan Sotong Kemb Seafood Recipes Recipes Food
0 komentar: