Sotong Masak Sambal
Sebelum masak panaskan sotong ini dalam. Sambal sotong ini biasanya hidangan wajib kalau buat nasi lemak.
Selepas Melihat Sambal Sotong Yang Ditayang Sahabat Saya Chahaya Shiela Di Facebook Saya Menjadi Sangat Masakan Malaysia Resep Masakan Malaysia Resep Seafood
Kali ni biar orang muda masak Tapi air tangan orang tua lagi sedap mak.
Sotong masak sambal. Cuma kalau tak kena cara memasaknya sotong ini akan jadi liat macam gigit getah. Semua Sis ikut bahan dan cara masak cuma bab cuci sotong je Sis ikut mana yang sempat. Mesti ada segelintir daripada kita yang tak kenal rupa sotong kembang ni kan.
Meh Nina share bila kuahsambal dah siap masukkan sotong yang dah direndam kat air mendidih tadi pastu gaul-gaul rata masak guna api besar seketika. Memang spoil kalau jadi macam ni. Sambal sotong antara menu pembuka selera yang diminati ramai.
Asyik orang tua je masak. Kalau masak tomyam atau yang berkuah selalunya Nina tak akan rendam sotong. This is my recipe for the Sambal Sotong Kering or Dried Cuttlefish Sambal.
Sebenrnya bukan mudah masak sotong nampak senang tapi korang perlu tahu tip dan trik untuk jadikan sotong yang dimasak sedap dan lembut. Kalau resepi asal Amies Kitchen tu sotong tu di rendam semalam tapi Sis rebus sekejap kemudian cuci. Nak masak resepi sambal sotong kembang ni mesti perlukan sotong sebagai bahan utama.
Macam tu rupa-rupanya ya. Tapi rasa sotong ni sama jer sedap macam sotong yang. Masak sambal sotong yang segar dari pasar memang sedap dan menyelerakan tapi bila tiba makan alahai kenapa liat susah nak kunyah.
Sambal Tumis Sotong Kembang ni antara masakan yang sangat sedap terutamanya bagi penggemar sajian nasi lemak. Nampak sedap betul sambal sotong ni. 4 sudu makan cili kisar.
2 sudu makan haliabawang merah bawang putih yang dikisar bersama. Kisahnya housemate saya dak Nada tu masuk pertandingan mencandat sotong dapat la candat beberapa ekor dia bawak balik rumah. Sambal Sotong Kembang - Cuttle Fish sambal.
Tapi sotong yang kita akan gunakan untuk memasak resepi ni ialah sotong kembang. Kalau saya masak biasa-biasa je Saya cuba buat lawak hambar. Campurkan cili kisar dengan api sederhana.
Ko masak dulu nanti mak komplen sedap ke tak balas mertua dalam nada. Namun ada dikalangan kita yang tak tahu cara nak masak menggunakan sotong jenis ini. Apabila kuah menjadi pekat letakkan gula dan garam secukupnya.
Kalau nak tahu caranya ini ada beberapa tip dan trik yang boleh. Menerusi perkongsian saudari Zarinah Abu Yazid beliau kongsikan petua untuk masak Sambal Tumis Sotong Kembang tanpa perlu menggunakan ubat sotong namun hasilnya tida liat. Resepi Sambal Sotong Dapur Mertua Mak balik dari ziarah kubur nanti mak nak makan ko masak.
Bahan Resepi Sambal Sotong Mudah. Dah sebati boleh tutup api dan hidangkan. About Press Copyright Contact us Creators Advertise Developers Terms Privacy Policy Safety How YouTube works Test new features Press Copyright Contact us Creators.
Masukkan sotong sos tiram dan air asam jawa. Rupanya sedikit kembang berbanding sotong biasa. Kacau dan biarkan sehingga sotong masak.
BAHAN KISAR 1 biji bawang besar 2 ulas bawang putih Minyak masak untuk menumis 2 sudu besar cili boh atau cili kering yang dikisar 2 sudu kecil gula Air asam jawa Kicap manis Garam tak nak. These dried cuttlefish are usually available at any Asian or Chinese grocers. 12 cawan minyak masak.
Sambal Tumis Sotong Petai yang kaedah ialah dengan masak sotong tanpa minyak dahulu sehingga keluar airnya supaya sambal menjadi pekat sotong tidak menjadi kecut dan lembut. Kemudian masukkan sotong sos tiram dan air jawa bersama. Lebih-lebih lagi kalau dapat sotong segar dari laut.
Tumis bawang besar dengan minyak panas sehingga kekuningan. Sentiasa kacau kuah sambal. Masukkan cili kisar dan masak di atas api sederhana sehingga pecah minyak.
Selalu kacau kuah sambal supaya bahagian bawah tidak berkerak dan hangit. Dah buat masak kicap jugak sebelum puasa. Resepi Sambal Tumis Sotong dan PetaiUntuk maklumat lanjut resepi.
1 keping asam keping. Supaya sotong kembang ini tak jadi liat bila dah jadi sambal boleh ikut tip yang dikongsi oleh Reen Sofee. Sebab keluarkan sotong terus nak masak so takde masa le nak rendam bagai semalam tapi alhamdulilah lembut dan masin sotong tu jadi sederhana aje yeee tak payah letak.
Panaskan minyak dan tumis bawang besar sehingga kekuningan. Air yang keluar semasa proses memasak sotong tanpa minyak boleh dimasukkan kembali ke dalam kuah sambal tapi jika anda tidak suka kan air sotong tersebut boleh dibuang sahaja kerana bagi sesetengah orang. 1 sudu makan gula perang gula melaka serbuk.
Rupa-rupanya ada bahan rahsia yang dia guna untuk menambah keenakan sambal ni. Kacaukan sehingga sotong masak. Bersihkan sotong dan ketepikan.