Sotong Kering Masak Sambal
Pada bulan Ramadan RESEPI SOS PENCICAH TAUHU. Sotong kembang selalunya ada dijual di pasar basah atau supermarket.
Sambal Sotong Kering Dried Cuttlefish Sambal Seasaltwithfood Sambal Recipe Food Ingredients Recipes
Masukkan 5 sudu besar cili kering kisar masak hingga pecah minyak.
Sotong kering masak sambal. Sotong kering memang sedap jika dibuat sambal tumis. Ikut kata Kak Amie sotong ni perlu direndam sekurang-kurangnya 6 jam. 12 cawan air asam jawa.
Untuk mendapatkan kuah sambal yang sedap pastikan cili kisar dimasak lama sehingga pecah minyak. Dalam memikirkan lauk pauk untuk makan tengahari untuk Farhan dan As saya teringatkan sotong ini. Bila sambal sudah berkuah masukkan 2 asam keping.
Kat sabah banyak cuttlefish yg jadi sotong kerinh kat video kak shiela ni squid. Jika tidak sotong kering akan jadi liat. First time nak masak Sambal Sotong Cumi Kering jadi Ummi Google dulu caranyaJumpalah perkongsian Kak Amie tentang cara membersih menyedia dan memasak sotong cumi kering ni.
Tapi kalau jenis saiz kecil nipis ni memang Sis buat sambal. Dimakan pula dengan nasi lemak memang gabungan yang padu. Masukkan 1 sudu kecil serbuk kunyit.
Kalau saiz besar tu biasanya Sis beli Sis suka bakar dan ratah jerr memang sedap uiii. Agak lama jugalah tidak masak sambal sotong kering ni sebab jarang-jarang dapat jumpa jenis sotong kering yang elok dan nipis saiz sederhana biasa jumpa yang saiz besar ala sotong king tu haa. Kemudian masukkan gula melaka dan masukkan sotong jika terlalu kering masukkan sedikit air dan tunggu sambal pekat semula.
1 sudu besar sos tiram. Resepi Sambal Sotong Kembang Berkacang Che Nom memang selalu masak sambal ni untuk dipadankan bersama kuah lodeh kerana rasa lemak dari kacang tu menambah lagi kesedapan hidangan Lontong. 1 batang serai diketuk.
Kami kongsikan beberapa tip untuk melembutkan sotong. Resepi Sambal Tumis Sotong KeringIngredients Bahan-bahannya-dried chilli cili kering -onions bawang besar -shirmp paste belacan -4 cloves of garl. Bila sambal sudah berkuah masukkan 2 asam keping.
Jelas pasti lazat Resepi Sambal Sotong Kering Sabah Bahan nak cuba masak beberapa perkara yang perlu diperhatikan untuk menjadi Resepi Sambal Sotong Kering Sabah menikmati keenakkan yang tersangatlah sedap dan amat memenuhi selera kami masakan kegemaran saya dan keluarga dan boleh dikatakan masakan kesukaan semua. Masukkan garam perasa dan asam keping gaul sebati sehinggga sambal pecah minyak dan betul -betul masak dan masukkan bawang yang telah dihiris. 1 biji bawang besar hiris nipis.
5 senduk cili kering kisar Kak Noor guna senduk nasi untuk menyukat 1 biji bawang besar 3 biji bawang putih dicincang. 2 senduk minyak masak. Patut la acik penjual nasi lemak yg dri semenanjung sambal sotong kering dia susah nak copy rasanya.
Untuk menyediakan sambal panaskan minyak dan tumis bawang besar. Tapi Ummi takde masa selama tu sebab bangun pagi terus craving sambal sotong cumi kering ni D Tapi tak sempat masak. Bahan untuk cili kisar.
Garam dan gula secukup rasa. Sotong ni berwarna coklat pudar dan tak perlu direndam lagi cuma perlu direbus seketika sebelum dimasak sambal. Sotong kak shiela lain dari yg kebanyakan d sabah.
Tetapi dalam menyediakan sambal sotong kering anda perlu tahu teknik untuk melembutkan sotong terlebih dahulu. Api perlu kecil supaya sambal masak. Sambal sotong kering Februari 19 2009 Februari 18 2010 kakinakl Kalau masak sambal sotong kering akak selalunya masak nasi lemak sekalijarang akak beli sotong kembang tuselalu beli yang kering pastu rendam dengan ubat diaselalunya kena rendam semalaman.
Ya lah mana lengkap hidangan tengahari kalau sekadar lauk Gulai Kepala Ikan Kerisi jer di SINI mesti ada lauk lain yang jenis kering dan sayuranBila dah confirm jer nak masak sambal tumis saya mula menyediakan bahan bahannya. Panaskan minyak dan tumis semua bawang hingga naik bau. 15-18 biji cili kering dipotong buang biji dan rebus.
Kemudian bolehlah diangkat dan masak seperti biasa. Masukkan 5 sudu besar cili kering kisar masak hingga pecah minyak. Gaul sebati dan biarkan masak sehingga jus sotong keluar tak perlu tambah air.
Seterusnya masukkan 1 sudu kecil serbuk kunyit. Tujuannya adalah bila sotong dimasukkan ke dalam sambal ia tidak jadi terlalu berair dan tidak perlu tunggu lama untuk sambal jadi pekat. 7 keping sotong kering saiz besar direndam dengan ubat semalaman 1 biji tomato dipotong kiub Air asam jawa 4 sudu besar gula perang 2 sudu besar gula putih ½ sudu teh serbuk perasa Garam secukupnya Bahan-bahan B dikisar.
Gaul sebati dan biarkan masak sehingga jus sotong keluar tak perlu tambah air. Hasilnya sotong tidak liat. Semasa disangai tidak perlu tunggu hingga air kering.