Masak Sambal Sotong
Sebelum masak panaskan sotong ini dalam. Jika suka blh masuk air sootong dalam sambal dan masak smp air kering dan terbit minyak baru masuk sotong.
Sotong Masak Sambal Petai Sambal Squid With Petai Food Favorite Recipes Sambal
Asyik orang tua je masak.
Masak sambal sotong. Kalau resepi asal Amies Kitchen tu sotong tu di rendam semalam tapi Sis rebus sekejap kemudian cuci. Caranya kalau anda nakkan sambal yang nampak cantik menarik dan menggiurkan bila dipandang. Sebab keluarkan sotong terus nak masak so takde masa le nak rendam bagai semalam tapi alhamdulilah lembut dan masin sotong tu jadi sederhana aje yeee tak payah letak.
Masukkan cili kisar dan masak di atas api sederhana sehingga pecah minyak. Kalau saya masak biasa-biasa je Saya cuba buat lawak hambar. Campak sebiji bawang besar yang dihiris bulat-bulat.
Prep Time 10 minutes. Banyak mana nak letak sambal adjust sendiri lah ya. Kalau nak masak sambal sotong ini ada caranya supaya sotong tak kecut kembang elok.
Macam tu rupa-rupanya ya. Dah sebati boleh tutup api dan hidangkan. Sambal sotong ini biasanya hidangan wajib kalau buat nasi lemak.
Petua masak resepi sambal sotong kembang mudah jer. Sambal Tumis Sotong Squid Sambal recipe - Sambal tumis sotong is a simply delicious dish and its easy to prepare. Lawan dengan sayur goreng dah lengkap hidangan.
Supaya sambal tak berair. Meh Nina share bila kuahsambal dah siap masukkan sotong yang dah direndam kat air mendidih tadi pastu gaul-gaul rata masak guna api besar seketika. Panaskan minyak dan tumis bawang besar sehingga kekuningan.
Tips untuk hasilkan resepi sambal sotong paling sedap. Dikongsikan oleh Nur Hidayah Md Yazid. Tumis Bahan Kisar Menggunakan Minyak Mencukupi Serta Api Perlahan.
It can be served with boiled rice and selections of Chinese Greens such as bok choy kailangailan and others. Masukkan sotong sos tiram dan air asam jawa. Kalau masak tomyam atau yang berkuah selalunya Nina tak akan rendam sotong.
Mula-mula anda tumiskan bahan yang dikisar menggunakan minyak yang banyak dan api perlahan. Tapi bagi yang baru-baru belajar masak sambal sotong selalu berair dan sotongnya kecut. Nampak sedap betul sambal sotong ni.
Semua Sis ikut bahan dan cara masak cuma bab cuci sotong je Sis ikut mana yang sempat. Lagi tak best nak makan bila sambal pun ada bau sedikit bau hanyir. 1-Untuk kurangkan air sotong anda goreng kosong sotong tanpa minyakBiarkan airnya keluar dan biarkan sotong separuh masakBaru angkat dan toskan air nya2-Untuk mendapatkan warna sambal sotong yang cantik tumis bahan kisar menggunakan minyak yang banyak dan dengan api kecilBila dah pecah minyak dan.
BAHAN KISAR 1 biji bawang besar 2 ulas bawang putih Minyak masak untuk menumis 2 sudu besar cili boh atau cili kering yang dikisar 2 sudu kecil gula Air asam jawa Kicap manis Garam tak nak. Sotong tk boleh dimasak lama kerana akan jadi liat dan keras. Kacau dan biarkan sehingga sotong masak.
Lauk sambal sotong makan tengah hari memang sedap. Anda perlu tahu cara menumis yang betul. Air yang keluar semasa proses memasak sotong tanpa minyak boleh dimasukkan kembali ke dalam kuah sambal tapi jika anda tidak suka kan air sotong.
Sambal Tumis Sotong Petai yang kaedah ialah dengan masak sotong tanpa minyak dahulu sehingga keluar airnya supaya sambal menjadi pekat sotong tidak menjadi kecut dan lembut. Cook Time 20 minutes. Sotong Kering Direndam Seharian - 1 keping Cili Kering - 100 gram Bawang Besar - 2 labu Asam Jawa Adabi - 1 sudu teh Kacang Goreng Ditumbuk - 1 sudu Klik di sini untuk melihat resipi ini dengan lebih lanjut.
Selepas melihat Sambal Sotong yang ditayang sahabat saya Chahaya Shiela di facebook saya menjadi sangat teringin untuk menikmati Sambal Sotong yang dimasak seekor seekor. Kali ni biar orang muda masak Tapi air tangan orang tua lagi sedap mak. Bersihkan sotong dan ketepikan.
Memang spoil kalau jadi macam ni. Rupa-rupanya ada bahan rahsia yang dia guna untuk menambah keenakan sambal ni. Lagi pulak sotongnya dipenuhi telur menjadikan saya sangat sangat.
Resepi Sambal Sotong Dapur Mertua Mak balik dari ziarah kubur nanti mak nak makan ko masak. Cara masa mudah aje. Cuma kalau tak kena cara memasaknya sotong ini akan jadi liat macam gigit getah.
Sementara menunggu bawang tu layu carik-carik sotong. About Press Copyright Contact us Creators Advertise Developers Terms Privacy Policy Safety How YouTube works Test new features Press Copyright Contact us Creators. Sos sotong dalam tin tu jangan dibuang.
Ko masak dulu nanti mak komplen sedap ke tak balas mertua dalam nada. Selalu kacau kuah sambal supaya bahagian bawah tidak berkerak dan hangit. Supaya sotong kembang ini tak jadi liat bila dah jadi sambal boleh ikut tip yang dikongsi oleh Reen Sofee.
Panaskan sambal tumis tu.